Mazars Denge CEO/SUSTAINABILITY AMBASSADOR

Avrupa Denetim Reformu Hakkında

Mesleki, Yazılarım - Dr. İzel Levi Coşkun - Temmuz 21, 2014

Avrupa Birliği’nin Nisan 2014’te başlattığı Denetim Reformu, Avrupa şirketlerinin denetimi için tek bir pazarın temellerini atıyor. Reform; yönetimi ve denetçi yetkinliği ile denetim kalitesini sağlamlaştırıp denetim sürecine dahil tüm tarafların bağımsızlığını artırarak, Avrupa şirketlerinin ve özellikle kamu yararına olan şirketlerin(*) (halka açık şirketler, sigorta şirketleri, bankalar gibi) finansal göstergelerine olan güveni yeniden inşa etmeyi hedefliyor.
Bu reform önemli bir adım çünkü geçmişi uzun yıllara dayanan ABD pazarı veya gelişmekte olan Çin pazarının aksine; Avrupa’da, çeşitli ulusal uygulamaların yer aldığı, ancak yüksek kaliteli uygulamaların devamlılığına, Avrupa pazarına veya global pazara hizmet verebilecek güçlü, entegre Avrupalı denetim sektörü oyuncularının çıkışına yönelik yeterli çaba sarf etmeyen bir denetim pazarı bulunuyor.
Bu reformun, kaliteyi hedefleyen bir Avrupa sistemi yaratma potansiyeli var. Bu doğrultuda başlıca yenilikler:

  • Şirketlerde “Denetim Komiteleri”nin çoğunluğunun bağımsız üyelerden oluşması ve en az bir üyenin denetim/muhasebe konusunda bilgi ve deneyim sahibi olması zorunluluğu getirilmiş ve denetim komitelerinin denetimle ilgili tüm süreci (bağımsızlık, denetim dışı hizmetlerin tedarik edilmesi, denetim şirketinin atanması, teklif ihalesi gibi) izlemesi ve yönetmesine ilişkin sorumlulukları artırılmıştır.
  • Denetim raporlarının ortaklara ve diğer ilgili çıkar sahiplerine, mevcuttaki standart açıklamalar yerine, daha detaylı bilgiyi temin edecek şekilde düzenlenmesi zorunluluğu getirilmektedir. Ayrıca denetim komitelerine de düzeltilmesi/geliştirilmesi gereken konulara ilişkin bir özel rapor sunulması gerektiği üzerinde durulmaktadır.
  • Denetim şirketlerinin seçimine ilişkin ihale sürecine dair daha sıkı kurallar getirilmektedir. Denetim komitelerinin en az iki denetim şirketini öneri olarak getirmesi ve tercih edilme nedenlerini doğrulayan hususları açıklamaları gerekecektir. Ayrıca “Big Four” kategorisindeki şirketlerin seçilmesini mecburi kılan sözleşmelerin yasaklandığı ve bunların dışındaki denetim şirketlerine fırsat tanınmasını teşvik eden bir sürecin önerildiği anlaşılmaktadır.
  • Denetim şirketlerinin 10 yıllık bir dönem sonrasında rotasyona tabi tutulması (bu süre ülke uygulamalarında 20 yıla çıkabilecektir) zorunluluğu getirilmektedir. Ayrıca “Müşterek Denetim” (joint audit) yaptırılması teşvik edilmekte ve müşterek denetim tercih eden şirketler için rotasyon süresi 24 yıla çıkabilmektedir.Avrupa Komisyonu’nun, denetçilerin 2008 finansal krizindeki rolü üzerine 2010’da yaptığı değerlendirmeyi takiben başlattığı çeşitli müzakerelerde, MAZARS aktif katılımcı olarak yer almıştır.

(*) KAYİK: Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluşlar
Mazars tarafından hazırlanan Avrupa Denetim Reformu rehberine ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Email: icoskun@mazarsdenge.com.tr
Website: www.mazarsdenge.com.tr

Bu yazıyı paylaş

Yorum yok

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username