Mazars Denge CEO/SUSTAINABILITY AMBASSADOR

Burgazada’daki bazı problemler ve çözüm önerileri

Adalar - Dr. İzel Levi Coşkun - Ekim 22, 2013

1) Sağlık sorunu, ilk müdahale imkânı çok kısıtlı. Hasta transferi büyük sorun. Her adanın gerekli teçhizatı ile bu işe tahsis edilmiş bir hızlı motoru olmalı.

2) Yangın riski ve itfaiyenin ulaşım problemi, tepedeki sarnıçların doldurulup kullanıma açılması, orman ara bölgelerinde su pompalarının bulunması.

3) Dikilen ağaçların kuraklıktan ölmesi, kalanların susuzluk yüzünden çok yavaş büyümesi, sıcak günlerde 2-3 haftada 1 itfaiye tatbikat gibi sulama yapabilir.

4) Piknikçilerin yangın çıkartma problemi, mangalın yasaklanması, halktan seçilmiş kişilerin hafta sonlarında devriye gezmesi sağlanabilir.

5) Çöp problemi, çöplerin ayrıştırılması ve kızartma yağlarının toplanması. Sokak bazında ayrıştırma konteynerleri konulabilir, belediye tarafından toplanan ayrıştırılmış çöpler Tuzla’da ayrıştırma firmaları tarafından satın alınabilir ve böylece çöpten gelir elde edilebilir.

6) Ağaçlarda çam kese böceği sorunu, İstanbul Üniversitesi’nden öğrenciler ile ortak kurtarma projesi yapılabilir.

7) Sokak ve ev hayvanlarının sağlık problemleri, haftalık gezici veteriner olabilir.

8) Denizlerin kirliliği, Adalar Belediye’sinin veya TURMEPA desteği ile yüzey temizliği organize edilebilir. Her ay 1 firma yüzey temizliği sponsorluğu yapabilir.

9) Restoranların denizi kirletmeleri, ceza kestirilebilir, çöplerin sadece karadan değil kepçelerle denizden de toplanması sağlanabilir.

10) Denizlere yapılan derin deşarj, yaz kış nüfusu farkı nedeniyle borular yetersiz olduğu gibi lağım direkt denize boşalıyor, arıtma tesisi yaptırılabilir.

11) Adalar çevresinde demirleyen yatların sintine, temizlik gibi uymaları gereken kurallar belirlenebilir. Uymayanlara ciddi cezalar getirilebilir.

12) Belediye tarafından teknelerin sintinelerini toplayacak bir gezici tekne olabilir. Bu gemi sintine başına teknelerden bir bedel alabilir.

13) Adada arıcılık tekrar başlatılabilir. Bitki örtüsüne de katkı sağlayacak bu uygulama gelir kaynağı olarak da düşünülebilir.

14) Ölen ağaçların yerine (özellikle İndos üstü ve Kalpazanüstü) çam fıstığı dikilebilir. Uzun vadede çam fıstığı gelir kaynağı olarak da düşünülebilir.

15) Orman yangını sebebi ile tepelerde, özellikle yamaç kenarlarında yok olan ağaçlar erozyonu hızlandırıyor. Temmuz/Ağustos aylarında çam tohumları toplanarak yağmurlu günlerde yamaçlardan serpilebilir.

16) Eski çöplüğe dikilen ağaç sayısı çok yetersiz olduğu gibi 2012’de Gönüllü Caddesi/Cennet Bahçesi Bölgesinde kesilen makilerin bir bölümü bu ağaçların üzerine atılmış. Ayrıca çöplüğe kullanılmayan çöp konteynerleri de bırakılmış. Bunların toplatılması ve yeni ağaçların dikilmesi gerekiyor.

17) Çöp kamyonları İndos üstünde mekân edinmişler, çalı çırpı gibi çabuk yanabilecek çöpleri tepeden aşağıya boşaltıyorlar. Üstelik arabaların durduğu adanın en güzel manzaralı yerlerinden biri feci çöp kokuyor. Kamyonların su iskelesine konuşlandırılması faydalı olabilir.

18) İndos’tan aşağıdaki plajlara kadar çöpler her yere dağılmış durumda. Senelerdir biriken bu çöpleri toplamak için bir proje yapılabilir.

19) Adadaki ilkokul hem bina olarak kötü durumda hem de teknolojik imkânlardan faydalanmadığı gibi öğrenci sayısı da çok az. Bu okulun eğitim kalitesinin arttırılması yazın öğrencilere müzik, resim, fotoğrafçılık gibi sanat dersleri verilmesi gibi projeler yapılabilir.
Ayrıca ilkokul içinde bir yuva bölümü de yapılabilir.

20) Adada yaşayan tüm çocukların yaşadıkları yer ile ilgili olarak bilinçlenmeleri için kültürel ve çevreyi ilgilendiren ek dersler/kurslar verilebilir.

21) Belediye ile halkın ilişkisini kuvvetlendirmeye yönelik kurulmuş olan bu adalar kent konseyi sistem olarak bir takım sebepler dolayısı ile çalışmıyor. Kent konseyi sisteminin daha iyi çalışabilmesi için katkı sağlanabilir. Forumlarla da ilişkisi kurulabilir.

22) Burgazada’daki bahçelerin neredeyse tamamı sadece eskiden arabacılık yapan ya da bahçeden anlamayan bahçıvanların elinde. İyi bahçıvanların yetişmesi, gerçek bir gelir imkânı sağlanabilmesi için kurslar yapılabilir. Bunun için belediyenin tahsis edeceği bir arsada uygulamalı ders verilebilir.

23) Adalarda eski dönemlerde olduğu gibi çiçek yetiştiriciliğine tekrar başlanabilir. Bahçıvanların eğitilmesi projesi ile bu proje paralel olarak yürütülebilir.

24) Adalar çevresinde zıpkınla balık avlamaya sınırlar ve cezalar getirilebilir. Hali hazırda 5-6 kişilik bir grup kalın dalgıç kıyafetleriyle devamlı zıpkınla balık avlıyorlar. Buna mutlaka sınır getirmek gerekli.

25) Adada futbol ve basketbol oynanan alanların durumu çok kötü. Bunlar elden geçirilip, kurslar vasıtası ile tekrar etkin hale getirilebilir.

26) Çocuklara yönelik bisikletli ada çevre turları tertip edilebilir. Bu turlarda adanın bitki örtüsü, tarihi hakkında bilgiler verilebilir.

27) Restoranlarda tüketilen balıkların boylarının nizamlara uygun olduğu periyodik olarak kontrol edilebilir.

28) Sakaların göç ettiği dönemde (Ekim/Kasım) bu kuşların avlanması engellenebilir.

29) Adada dalgıçlık kursu yapılabilir. Teknelerle ya da karadan yapılabilecek bu kurs gelir kaynağı da olabilir. / Tekne batırılabilir.

30) Hristos Tepesi’nde yer alan manastır ve mezarlığın su tesisatı yok, buraya tesisatın çekilmesi girişiminde bulunulabilir.

31) Bakkal ve marketlerde çevreye zarar vermeyen temizlik ürünlerinin satılması mecbur hale getirilebilir.

32) Adalarda enerji tasarrufunu teşvik edecek şekilde güneş panelleri kullanımına yönelik proje üretilebilir.

33) Organik kompost projesi yapılabilir / bunun için kurs verilebilir.

Bu yazıyı paylaş

Yorum yok

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username